Ce este granitul și de ce să îl alegeți pentru blat de bucătărie, trepte, glafuri, placaje la exterior și interior? Granitul este printre cele mai dure mateiale naturale de pe pământ. Are densitate foarte mare, nu se zgârie și nu se pătează. Rezistă la variații de temperatură (îngheț – dezgheț) se curăță și se întreține foarte ușor. Este un material natural spectaculos care va da un plus de valoare spațiului amenajat. Se pretează pentru amenajări rezidențiale, proiecte publice, hoteluri, restaurante, centre comerciale. Pardoselile placate cu granit sunt rezistente la trafic intens.
Este o rocă magmatică masivă, cu granulaţie grosieră. Acesta conține cristale cu dimensiunea de câţiva milimetri și s-a format la adâncimi mari. Conține în principal cuarţ, feldspat sau minerale de culoare închisă cum ar fi mica.
Mineralele contribuie la culoarea și compoziția rocii granitice. Bogăția de culori, duritate și proprietățile sale fac din granit o alegere ideala pentru placările interioare și exterioare. Este ideal să fie folosit ca pardoseală și pereți. Blaturi de bucătărie și de baie, glafuri, capace de stâlp și multe alte aplicații.
Ce este granitul și cum se formează
Granitele se formează din magma acidă bogată în silicați, care vine din adâncime (fenomen favorizat de mişcările tectonice). În apropierea suprafeţei pământului (adâncime de sub 2 km) aceasta se solidifică prin răcire lentă. În crăpăturile scoarţei poate avea uneori un diametru de câteva sute de kilometri.
Răcirea magmei se produce lent deoarece procesul are loc la adâncimi relativ mari. Cristalizarea mineralelor producându-se în funcţie de punctul lor de topire. Din acest motiv mineralele de culoare închisă cu punct de topire ridicat care au o densitate mai mare.
Din această cauză în structura granitului vom găsi mineralele cu densitate mai mică ca feldspat şi cuarţ mai aproape de suprafaţă. Sub influenţa temperaturii ridicate a magmei, rocile cu care vine în contact, îşi modifică culoarea. Cel mai frecvent aceasta devine albăstruie. Astfel la contactul magmei cu rocile învecinate se formează minerale noi. Acest proces de transformare determină formarea rocilor metamorfice
Prin mişcări tectonice ulterioare formării granitului, sau prin procesele de eroziune şi transport a apei, vântului, sunt îndepărtate straturile care acopereau granitul. Astfel acesta iese la suprafaţă. Mineralele mai puţin dure sunt erodate Astfel granitul este supus la rândul lui intemperiilor și razelor solare. Toate acestea duc la o schimbare a culorii sale într-o nuanţă gălbuie. Aspectul granitului este diferit, iar culoarea acestuia variază de la cenuşiu deschis până la albăstrui. Îl găsim în nuanțe de roşu, galben, albastri, maro, alb, negru. În masa lui se pot vedea cristale de minerale cu mărime de câţiva milimetri. Această textură vizuală granulară creează un efect pistruiat. În plus, anumite modele de granit au vene curgătoare spectaculoase. Acestea pot fi folosite pentru a vă direcționa privirea spre o direcție anume. Alegeți blat de granit pentru consolă decorativă de perete de la Victoria’s Mirror.